El CBC es posiciona com a impulsor de la gestió del biogàs a Catalunya

El CBC ha participat a les les Jornades del Biogàs que s’han celebrat el marc de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible que se celebra aquests dies a Vic, posicionant-se com a líder per l’impuls de la gestió del biogàs al territori català

Avui s’han celebrat les Jornades del Biogàs que tingut lloc en el marc de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible que se celebra aquests dies a Vic. Un acte on el Clúster de la Bioenergia de Catalunya  ha estat participat de la mà del seu president, Jordi Serra, conjuntament amb reconeguts noms del sector com Xavier Flotats de la UPC o Francesc Vidal i Laia Sarquella de l’ICAEN.

L’exposició del president del CBC ha servit per posar en valor els actius de la Bioenergia com un element imprescindible per fer créixer la competitivitat de la indústria al territori català, amb un gran impacte social i ambiental. El biogàs és una energia renovable clau, ha dit, pel compliment dels objectius estratègics de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic i té un paper decisiu en l’abandonament de la dependència dels combustibles fòssils i la millora de la competitivitat energètica del país.

Al mateix temps, Serra ha fet una crida perquè el Govern de la Generalitat reconegui la importància del biogàs i de la biomassa com a elements estratègics del mix energètic català i ha expressat la necessitat de rebre suport per enfortir-ne el posicionament i desenvolupament. Segons les paraules de Serra: Catalunya podria ser, amb els recursos dels quals disposa actualment, el tercer país europeu, conjuntament amb Espanya, en producció de biometà.

En aquesta ponència, el CBC ha actuat com a portaveu de la Comissió del Biogàs del Clúster de Bioenergia de Catalunya, que representa el conjunt de les empreses relacionades amb l’activitat de producció i desenvolupament del biogàs de Catalunya.

Després de l’acte introductori, s’han desenvolupat durant el transcurs del matí dos blocs temàtics en els quals s’ha parlat sobre innovació i tecnologia i aplicacions del mercat del biogàs. En aquest últim bloc, moderat per Marc Cortina, gerent del Clúster de Bioenergia de Catalunya, s’han posat en comú diferents experiències del món del biogàs  des d’algunes de les diferents perspectives que formen part de la seva cadena de valor.

En aquest sentit, s’ha parlat sobre producció de biometà a la depuradora de Manresa per part d’Òscar Carretero de l’empresa Bimeo. També Màrius Aguirre, d’ Envolta Energia, ha fet un repàs de les diferents experiències en producció de biogàs a Europa, fent incís en l’ús natural vehicular. Per la seva part, Jaume Vicenç, d’Apergas, ha parlat sobre els reptes del biogàs en les explotacions agràries seguit per Rubèn Masnou, de la cooperativa AGROCAT, que ha fet una presentació sobre digestors rurals en una granja de porcí. Acte seguit, Narcís Margall ha fet una presentació sobre el model danès de producció de biogàs, per donar pas després  a Remei Aldrich, de la Diputació de Girona, que ha parlat sobre Estratègies territorials per l’impuls del biogàs i ha posat de manifest el valor d’aquest gas renovable i les seves grans implicacions en el model d’economia circular.

Des d’aquest enllaç es poden visualitzar les diferents conferències de les Jornades del Biogàs de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic.

Jordi Serra, president del CBC, ha participat a la ponència de presentació de les Jornades del Biogàs