Projecte GO GASIFICACIÓ
PROJECTE GO GASIFICACIÓ
Tractaments termoquímics dels subproductes dels sectors de la biomassa i agroalimentari per a incrementar el seu valor afegit
Aquest projecte vol avaluar la viabilitat de l’ús de subproductes dels sectors agroalimentari i de la biomassa (llots de depuradora, polpes de fruita i fins de biomassa) com a fonts d’energia renovables mitjançant el seu tractament amb processos termoquímics (piròlisi i/o gasificació). Es tracta d'un projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.
El projecte té quatre objectius clau:
1.- Determinar el potencial dels diferents subproductes per ser tractats mitjançant processos termoquímics) i obtenir-ne energia renovable.
2.- Investigar la robustesa del tractament en front estacionalitat de la producció dels subproductes i mescles dels mateixos.
3.- Reducció del consum de combustibles fòssils en les indústries del sector agroalimentari mitjançant l’ús de gas de síntesis o bio-oil.
4.- Determinar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de les tecnologies investigades en el projecte.
Resultats del projecte
Aquest passat més de juny va concloure l’execució del projecte Grup Operatiu de Gasificació: Investigació en tractaments termoquímics subproductes biomassa i agroalimentari per a incrementar el seu valor afegit. Un projecte d’investigació impulsat per NUFRI i BOSCAT, que ha comptat amb el desenvolupament tècnic, ambiental i econòmic del Centre Tecnològic EURECAT.
L’anàlisi dels impactes del sistema proposat ha tingut en compte els criteris i normativa subjecta a aquesta tipologia de processos, sent conscients de tota la cadena de valor que s’articula amb la logística necessària a partir dels inputs d’entrada i els outputs resultants.
L’autoabastiment a partir de la matèria orgànica disponible com a nou recurs i combustible facilita a les empreses i indústries tenir un doble benefici gràcies a la gestió del que abans es considerava un residu i a millorar l’autosuficiència energètica en els processos de consum dels processos productius.
A més a més, cal destacar que en aquest cas també s’obté, a banda de l’energia tèrmica que es genera en el procés de combustió en resulten també altres subproductes com: el syn-gas, el bio-char i també bio-oil. Aquests bioproductes tenen el seu valor de mercat que poden generar nous ingressos econòmics i ajudar a diversificar l’activitat empresarial base a partir de nous models de negocis.