El Clúster de la Bioenergia celebra la I Nit de la Bioenergia.

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya ha celebrat la I NIT DE LA BIOENERGIA. El 18 de maig a l'Auditori del Museu CosmoCaixa; amb la periodista Elisabet Carnicé com a presentadora de l'acte.

L’acte, que ha comptat amb prop de 300 assistents, s’ha iniciat amb les conferències de reconeguts professionals del sector. La fundadora de Sustain Thinking, Alba Cabañas ha impartit una ponència on ha posat de relleu la gran vulnerabilitat de l’estructura energètica mundial com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna, i ha assenyalat que avui en dia ‘és molt difícil prendre decisions empresarials sense tenir present la influència de la geopolítica’. Cabañas també ha assegurat que el repte energètic ‘no es resoldrà amb un únic sector, ja que aquest desafiament és transversal, multisectorial, multifactorial, i sinó no podrem amb ell’.

Tot seguit, el president de Bioenergy Europe, Christoph Pfemeter, ha analitzat l’impacte de la bioenergia a Europa, que actualment representa el 57% de l’energia renovable global de la UE, i l’11% del mix energètic, i ha destacat el fet de que és líder europeu en seguretat energètica. Pfemeter ha assenyalat que ‘el model tradicional de producció d’energia basat en combustibles fòssils ja no és una opció’, i ha reclamat el suport necessari per poder desplegar totes les energies renovables i sostenibles a la UE com més aviat millor.

Xavier Marcet, consultor d’estratègia i innovació i president de Lead to Change, ha tancat el cicle de conferències, amb una ponència sobre lideratge empresarial, assegurant que ‘la bioenergia és la gran oportunitat d’Europa, i que no podem fer el ridícul que hem fet amb el món digital’. Marcet també ha assegurat que en el futur ‘qui protagonitzarà aquest sector no seran negocis sinó empreses’, i que el propòsit que tenim és ‘fer créixer les nostres empreses i fer créixer aquest sector’.

Premis de la Bioenergia 2023

Durant la vetllada també s’han entregat els Premis de la Bioenergia 2023, que han reconegut el paper d’empreses, entitats públiques i privades, que han dut a terme projectes destacables en l’ús i foment de la Bioenergia a Catalunya.

El Premi BIOMASSA ha recaigut en Integra Pirineus, una entitat del tercer sector que té per objectiu la inserció social i laboral de persones amb risc o situació d’exclusió social; especialment aquelles amb una discapacitat intel·l3ctual o un trastorn de salut mental. La principal via d’ocupació és la gestió forestal sostenible dels boscos del Pirineu, sent una tasca urgent per la mitigació del canvi climàtic i la generació d’energia renovable.

El Premi BIOGÀS s’ha atorgat ex aequo al Projecte de la Granja Torre de Santamaria i al Projecte Biometagas La Galera.

El Projecte de la Granja Torre de Santamaria destaca per ser un dels pioners a injectar biometà procedent de l’activitat ramadera a xarxa a nivell estatal. Destaca la gestió de residus ramaders per donar una solució sostenible i circular a la problemàtica mediambiental dels purins.

El Projecte Biometagas La Galera està basat en la producció de biometà gestionant residus orgànics biodegradables. Aquesta planta és capaç de donar solució a una diversitat de residus com llots d’indústria, dejeccions ramaderes o residus orgànics.

El Premi INNOVACIÓ s’ha atorgat a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i Mafrica, al projecte de recerca sobre producció de biogàs a partir de residus d’escorxador, l’estudi del qual ha estat realitzat juntament amb Mafrica. L'objectiu d’aquest projecte presentat és definir i dissenyar una estratègia de valorització mitjançant la producció de biogàs a partir de subproductes animals no destinats a consum humà i residus generats en l'escorxador de porcí.

El Premi TRAJECTÒRIA ha recaigut en Xavier Flotats, Doctor Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya. La seva carrera professional s’ha centrat en la investigació, el desenvolupament i la divulgació del biogàs. Pioner i visionari és una figura reconeguda tant a nivell català com a nivell internacional. Aquest guardó és només una petita mostra d’agraïment del sector per la seva tasca pionera en aquest àmbit.

La clausura de l’acte ha anat a càrrec del president del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, Jordi Serra, i de la Hble. Sra. Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà.

El president de l’entitat ha obert la seva intervenció assenyalant que ‘sense bioenergia no hi haurà transició energètica a Catalunya’, i ha mostrat la seva preocupació sobre les conclusions del recent informe IPCC de Nacions Unides sobre l’escalfament global del planeta a causa del  canvi climàtic. ‘Si no es fa res no hi ha futur. Per això es fonamental la transició energètica amb renovables, l'estalvi i la reducció de la demanda d’energia’, i ha reclamat ‘posar la circularitat en el primer punt de la nostra agenda, tant pública com privada’.

En el seu discurs, el president del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, ha reclamat ‘enfortir el paper del promotor, de tal manera que s’elimini l’actual burocràcia del procediment administratiu de tramitació i autorització de plantes, reduir els terminis a un any, i simplificar i clarificar les diverses normatives dels diferents departaments i diferents administracions que intervenen en el procés’.

La Hble. Sra. Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha tancat l’acte assegurant que ‘estem immiscuïts en una revolució de primer ordre, comparable a la revolució industrial', i ha assegurat que com a Govern ‘tenim molt deures que fer’. Un d’ells és el de la normativització, que segons Jordà ha de millorar.  ‘Amb aquesta burocratització no solucionarem res’. La Consellera ha acabat la seva intervenció amb un missatge d’optimisme. ‘Ens en sortirem. Ho hem de fer per la nostra gent, pel sector primari i per l’oportunitat que ens brinda una cosa tan fantàstica com la bioenergia. Aquest país farà la transició energètica, i la bioenergia en serà extremadament protagonista’.