El Clúster de la Bioenergia celebra la II Nit de la Bioenergia.

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya ha celebrat la II NIT DE LA BIOENERGIA. El 9 de maig a l'Auditori de l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO); novament amb la periodista Elisabet Carnicé com a presentadora de l'acte.

L’acte, que ha comptat amb l'assistència de més de 300 persones, s’ha iniciat amb les conferències de reconeguts professionals del sector. Anna Venturini, Policy Manager a l’European Biogas Association, que ha destacat l'impacte socioeconòmic de la cadena de valor dels biogasos a Europa, amb projeccions d’assolir 1 milió de treballs per al 2050. Venturini també ha emfatitzat el paper de la  bioenergia en la transició energètica europea, especialment en un context on s'estan gastant milers de milions d'euros en la crisi energètica.

Per la seva part, l’expert en Alt Rendiment, Xesco Espar, ha ofert una ponència on ha assenyalat els principis per assolir el èxit: ‘somniar amb objectius ambiciosos, creure fins a merèixer-ho i treballar en equip’. L’exentrenador d’handbol del FC Barcelona, ha assegurat que vivim en una societat que penalitza excessivament a qui fracassa,  i ha animat a tots els professionals del sector de la bioenergia a no permetre que les seves circumstancies presents influeixin en els seus objectius.

Premis de la Bioenergia 2024

Durant la vetllada també s’han entregat els Premis de la Bioenergia 2024, que han reconegut el paper d’empreses, entitats públiques i privades, que han dut a terme projectes destacables en l’ús i foment de la Bioenergia a Catalunya. Aquest any, l'alt nivell de les candidatures presentades ha portat al Jurat a concedir dos categories ex aequo.

El Premi BIOMASSA s’ha atorgat ex aequo al a la instal·lació de biomassa d’ALIER, realitzada per l’empresa ENGIE España; i al Projecte de central tèrmica i xarxa de calor de Sant Pere de Torelló.

El jurat ha valorat l'aposta de l'empresa privada Engie per la bioenergia. Aquest projecte aprofita la biomassa industrial per generar energia. La instal·lació de biomassa d’Alier permet la reducció del 95% del consum de gas natural de la companyia.

Per la seva part, el projecte de central tèrmica i xarxa de calor de Sant Pere de Torelló ha estat premiat pel seu caràcter pioner i l’impacte com a motor tractor d’altres comunitats energètiques de la comarca d’Osona. A més de la capacitat de resiliència al saber reconduir i millorar el projecte inicial que tenia mancances. El nou projecte de Sant Pere de Torelló amplia la xarxa de calor per abastir 800 famílies; a més d’indústries i equipaments públics del municipi.

El Premi BIOGÀS tambçé s’ha atorgat ex aequo a la planta de biogàs del dipòsit controlat de Can Mata; i a la planta de biogàs de l’Institut Grifols; projecte i construcció Ahidra Colsen Technologies.

La planta de biogàs del dipòsit controlat de Can Mata és la primera planta a Catalunya i a l’estat Espanyol que enriqueix biogàs de dipòsit controlat de residus per injectar a xarxa. Aquesta instal·lació injectarà anualment biometà equivalent al consum de 14.000 llars i evitarà l’emissió a l’atmosfera de 17.000Tn de CO2 a l’any.

La planta de biogàs de l’Institut Grifols utilitza la tecnologia anaeròbia tipus UASB per tractar les aigües residuals d’alta càrrega de la companyia. Això permet millorar el tractament dels residus i la petjada de carboni valoritzant-los amb la producció de biogàs.

El Premi INNOVACIÓ s’ha atorgat al projecte BioVo. Es tracta d’un projecte de biogàs impulsat per dues entitats municipals que gestionen recursos diferents. Per una part, el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, que produeix biogàs a partir de residus urbans. I de l’altra, el Consorci Besòs Tordera, que gestiona llots i aigües de depuradora.

El Premi TRAJECTÒRIA ha recaigut en Martí Boada, geògraf i Doctor en Ciències Ambientals. Ha publicat uns 110 llibres sobre medi ambient, sostenibilitat, socioecologia dels boscos del món i diversos articles científics.

És consultor de la Unesco. Exresponsable científic de la Xarxa Mediterrània de Reserves de la Biosfera, Fundació Abertis, Unesco i ICTA. Ha estat guardonat amb diversos reconeixements com el  Premi Medio Ambiente (MINECO) o la Creu de Sant Jordi.

Un dels moments àlgids de la vetllada ha estat l’anunci del president del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, Jordi Serra, sobre la proposta d’un acord de país per impulsar la bioenergia com a peça fonamental en la lluita contra el canvi climàtic.

El president del CBC, ha alertat sobre dues amenaces concretes que frenen la transició cap a una economia més sostenible: la cultura del no i la burocratització. Serra ha reclamat la necessitat de ‘tenir un Govern valent i decidit a prendre les decisions necessàries per impulsar la bioenergia i altres formes d’energia renovable’.

La clausura ha anat a càrrec de la Secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, que ha destacat la importància de protegir el nostre hàbitat enfront del canvi climàtic accelerat, subratllant ‘que tots hem de fer un gran esforç col·lectiu per equilibrar el nostre entorn natural’, recordant que ‘som una espècie més que depèn de la salut del nostre ecosistema’. A més, ha posat èmfasi en la disponibilitat d'ajuts per a aquells que volen iniciar el camí cap a les energies renovables o les bioenergies, subratllant l'impacte positiu que aquests esforços poden tenir en la preservació del medi ambient i la sostenibilitat a llarg termini.

L'acte ha finalitzat amb la foto de tots els premiats, patrocinadors i autoritats a l'escenari.

Adjunt us deixem els enllaços als vídeos.

VÍDEO DE LA II NIT DE LA BIONERGIA complet.

VÍDEO DE LA II NIT DE LA BIOENERGIA resum.

DISCURS DE JORDI SERRA, President del Clúster de Bioenergia de Catalunya.