Jornada per impulsar la valorització de la biomassa agrícola, procedent de les arrencades de fruiters

Aquesta setmana el Clúster ha organitzat una jornada per tal de donar un impuls a la valorització de la biomassa agrícola, procedent de les arrencades de fruiters. Catalunya és una zona líder en la transformació de la fruita, i per això disposa d'un elevat potencial d'aprofitament de la biomassa procedent de les arrencades, que ara actualment, es crema de forma descontrolada al camp. L'ús de les calderes de biomassa pot permetre aquesta valorització, millorant la qualitat de l'aire, i accelerant la descarbonització i impulsant la transició energètica.

Cada any, a les comarques de Lleida es cremen fins a 60.000 tonelades de restes de biomassa de fruiters, amb la conseqüent emissió de contaminants a l'atmosfera. A nivell estatal, el contingut energètic d'aquesta agrobiomassa es equivalent a 8 milions de barrils de metroli, un valor de 400 millons d'euros, capaç d'escalfar fins a 3 milions de llars a España.

El 19 d'octubre, el CBC s'ha organitzat juntament amb Avebiom, i amb els membres associats ISVED i IMARTEC, una jornada per descobrir com fer viable l'arrancada de fruiters donant-li una sortida per a l'ús energètic local. La jornada s'ha dut a terme a Sudanell, comarca del Segrià, amb la presència d'entitats rellevants per a la regió com PROMESCO (Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida), l'Associació Leader de Ponent, el Consell Comarcal de les Garrigues i el Segrià, els ajuntaments de Sudanell i Alcarràs, i varies empreses i agricultors.

El 20 d'octubre, ATHISA Biogeneración ha fet una jornada demostrativa a la seu de NUFRI, per tal de poder veure en funcionament l'equip de neteja de biomassa agrícola ES2606774 ATHISA BIOGENERACION.