Éxit en la Jornada sobre “La descarbonització de la indústria”

bioenergia-descarbonitzacio-industria

«La bioenergia és l’energia estratègica per al roadmap de la descarbonització de l’empresa» Marc Cortina, cluster manager CBC

143 assistents han participat avui en la tercera sessió del Cicle de  Jornades en “Descarbonització de la indústria” dedicada a la bioenergia aplicada en el sector industrial. Aquest cicle de jornades està organitzat pel Consell  General de Cambres de Catalunya i els clústers de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), de Bioenergia Catalunya i el d’Energia Solar (Solartys) amb el suport del Institut Català d’Energia (ICAEN) i ACCIO.

La benvinguda ha estat a càrrec de Francesc Faiges, President de la Cambra de Tortosa relatant en el seu discurs que la bioenergia és la primera energia renovable a la UE, sent el 60 % del consum total de les energies renovables i el 46% de la facturació total de les renovables. Ha deixat palès que la biomassa ha de garantir el mix energètic del futur i ha destacat 3 avantatges sobre l’ús la bioenergia-biomassa: creació de llocs de feina  locals; preu estable de l’energia i prevenció dels incendis forestals.

Marc Cortina, del Clúster de la Bioenergia de Catalunya i coordinador de la sessió, ha fet un repàs de les aplicacions, tecnologies i usos actuals de la biomassa en el sector industrial, la cadena de valor que aporta el clúster i els objectius 2030 fixats en 800.000 tones de biomassa consumida, estalvi de 250.000 tones de CO2 i 500 MW de potència instal·lada. Ha deixat palès que Catalunya és una de les regions amb més potencial d’aprofitament de la biomassa a nivell europeu, per darrere de països com Suècia i Finlàndia, tot i que en l’actualitat només s’aprofita prop del 30%. Alhora, la bioenergia representa la principal font renovable per a la producció de calor i que actualment genera major ocupació, pel que representa una oportunitat per la creació de llocs de treball en aquests moments de crisi.

A continuació s’han presentat experiències i casos pràctics d’aplicació de la bioenergia al sector industrial.

Joan Vila de LC Paper, ha presentat l’evolució de l’empresa en termes d’eficiència energètica i reducció de costos de producció, fins arribar a la instal·lació de la caldera de biomassa per complir finalment amb la reducció d’emissions fins al nivell zero.

Ha deixat clar que la industria catalana té capacitat d’assumir tot el potencial de biomassa disponible a Catalunya i ha introduït el concepte d’emmagatzematge d’electricitat per consumir l’excedent quan es requereixi.

Daniel Solè de VYNCKE ha presentat casos d’ús de subproductes agroalimentaris  en instal·lacions industrials i ha remarcat que la biomassa és local i no es troba afectada pel context mundial ni per afectacions econòmiques, polítiques futures, amb el benefici que suposa de preus i costos estables en el temps.

Xavier Piñero de Termosun ha parlat sobre la revalorització dels combustibles i els límits en els usos marcats per normativa i de la necessitat de fer solucions a mida per cada industria.

Francesc Mata de Vetec Bionergia ha remarcat que la biomassa contribueix al desenvolupament sostenible de la indústria, doncs l’ús de biomassa és directament proporcional a la millora de la competitivitat de la mateixa, aportant beneficis directes sobre els productes, les persones i el medi ambient així com ajudant al compliment dels ODS.

Per últim, David Sanz de WATT Energy ha presentat casos d’instal.lacions industrials, que són exemples de circularitat.

 

Nota de premsa – Jornada sobre Bioenergia: Publicada el 17 setembre de 2020