El biogàs a Catalunya té un gran potencial i l’administració té la capacitat de fer-ho possible

El sector del biogàs a Catalunya vol agafar embranzida, però encara pateix alguns entrebancs. Ho vèiem clarament a les notícies la setmana passada amb la planta Biometagás La Galera, al Montsià. El seu director, Fernando Selva, explicava que per aconseguir la llicència per dur a terme l’activitat havien hagut d’esperar set anys. Posteriorment, n’havien hagut d’esperar quatre més per obtenir els permisos de l’Agència de Residus, i així donar valor al digestat produït.

A més a més, durant aquests onze anys d’espera, l’empresa també va realitzar la inversió per la connexió al gasoducte i pel punt d’injecció del biometà, arribant a un acord amb Enagás. I és aquí on s’han trobat la darrera trava.

Actualment, l’empresa La Galera està esperant que l’administració els concedeixi l’autorització per poder-se connectar al gasoducte que està situat a només un quilòmetre. Tenen tot el gas venut, però com que no el poden subministrar, mentrestant l’han de deixar perdre. L’administració al·lega falta de competències.

Ara com ara, hi ha hagut diverses reunions entre la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya i la Dirección General de Hidrocarburos del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico per determinar qui és l’òrgan competent en matèria d’autoritzacions, i s’ha acabat resolent que la Generalitat de Catalunya podria ser l’entitat competent si es rebaixa la pressió del gasoducte.

Per poder desencallar situacions com aquesta, cal que l’administració s’adapti i acompanyi el sector del biogàs perquè pugui créixer i assolir tot el seu potencial, aportant el valor energètic i ambiental de què és capaç. Des del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, defensem els interessos del sector davant les diferents administracions públiques, tenint com a objectiu principal posar en el punt de mira de l’agenda política aquest tipus de problemàtiques, i així impulsar la bioenergia a Catalunya.

Ara més que mai, i davant de la situació política mundial actual, és necessari donar visibilitat a aquesta opció renovable i d’economia circular. Hi ha camí a recórrer, però el potencial del biogàs a Catalunya és realment prometedor.