El Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Moianès, impulsaran l’ús de la bioenergia al territori

La biomassa ja presenta més de 250 MW instal·lats i més de 3.000 instal·lacions arreu del territori de Catalunya.

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya, ja agrupa més de 65 empreses i entitats referents en l’àmbit de la bioenergia a Catalunya, tant del sector públic, privat com del tercer sector.

Dins de l’àmbit de la bioenergia, la biomassa forestal és el principal combustible que s’utilitza ( amb més d’un 70%), majoritàriament per escalfar edificis, piscines, però també per escalfar aigua calenta per processos industrials i generar vapor industrial. En conjunt, la biomassa ja presenta més de 250 MW instal·lats i més de 3.000 instal·lacions arreu del territori de Catalunya.

Dit això, en la província de Barcelona, s’estima que amb el recurs de biomassa forestal actual podria cobrir un 20% de la demanda energètica actual ( que funciona amb gas natural) i això permetria que es gestionés de forma sostenible les masses forestals i un impacte molt important en la prevenció dels incendis forestals. Alhora, es permetria gestionar més de 32.000 ha i es podrien crear aproximadament 600 llocs de treball.

En l’àmbit industrial, són moltes ja les empreses que tenen la inquietud d’establir fulls de ruta de descarbonització, i en aquest camí cap al zero, topen amb la caldera de gas natural, un dels principals elements de la indústria que genera més emissions de CO2. Si aconseguim doncs promoure aquesta substitució de calderes de gas natural per biomassa, ajudarem a la indústria a que arribi als seus objectius de descarbonització i a millorar la seva competitivitat, com assolir al mateix temps, una major sostenibilitat dels nostres boscos i l’increment de llocs de treball al territori.

En aquest sentit, 3 consells comarcals de la província de Barcelona; el Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Consell Comarcal del Moianès, han decidit adherir-se al Clúster de la Bioenergia de Catalunya, amb l’objectiu de promoure aquest repte territorial d’economia circular. Alhora, a part del sector industrial, també resultarà estratègic el desenvolupament de xarxes de calor, especialment en l’àmbit públic, per tal de promoure la reducció d’emissions de CO2 i esdevenir una regió estratègica pels objectius de transició energètica i de sostenibilitat de Catalunya.

 

Noticia del Clúster de Bioenergia de Catalunya: Publicada el 24 novembre de 2020