Els clústers catalans uneixen esforços

Els clústers catalans impulsen la competitivitat, la internacionalització i la innovació entre 2.300 empreses. Ara uneixen esforços i creen una plataforma per compartir informació i oferir serveis transversals que permetin abordar els efectes de la crisi del COVID-19 entre els seus associats.

En aquest sentit, les properes setmanes també realitzaran seminaris online sobre teletreball, finançament, aspectes legals i normatius, i competitivitat empresarial.

Clústers catalans uneixen esforços per ajudar de forma transversal les empreses a superar aquests moments d’incertesa i d’aturada de l’activitat degut a la crisi del COVID-19 mitjançant l’impuls d’una plataforma online en què es podran compartir consultes, dubtes i recursos i el llançament d’un programa de formació online per a les empreses.

Aquest programa s’inicia amb cinc seminaris en format webinar, d’una durada de 60 a 90 minuts, que posteriorment tindran continuïtat amb noves propostes adreçades a la transferència d’informació sobre aspectes rellevants per a la gestió empresarial en el marc de la situació derivada de la pandèmia del COVID-19. Al final de cada actuació, els participants podran fer preguntes i resoldre dubtes després de les respectives exposicions.

Les actuacions tenen l’objectiu d’estimular el sentiment de comunitat i de cooperació entre les empreses com a fórmula per assolir objectius compartits.

En el primer webinar, que es farà el 25 de març,Cristina Alcaraz de Laboralis abordarà quins procediments cal prendre per tramitar mesures laborals.

En el segon, que es durà a terme el 26 de març, Àlex Rodríguez de Marsbased, tractarà sobre el teletreball i els recursos humans, centrant-se en com reorganitzar processos, bones pràctiques de salut i benestar en teletreball.

El tercer seminari, que es farà el 30 de març, se centrarà en finançament públic i privat, ajuts i liquiditat de les empreses. En aquesta sessió es detallaran les línies de finançament específiques, com ajornar el pagament d’impostos o com garantir la liquiditat.

El quart tindrà lloc l’1 d’abril, sota el nomCompetir, inclús sent petits, en temps d’Amazon”, i es parlarà sobre competitivitat empresarial mitjançant la digitalització i el Big Data.

Finalment, el 3 d’abril es realitzarà un cinquè seminari sobre aspectes legals i normatius. El programa preveu abordar temes legals sobre contractes amb clients, proveïdors i companyies d’assegurances, garanties de subministraments i indicacions de com implementar i beneficiar-se de les mesures aprovades pel govern.

Sobre els clústers:Els clústers són organitzacions sense ànim de lucre que agrupen a empreses i entitats que operen sobre un mateix sector o segment de mercat, i que col·laboren entre elles per aconseguir més i millors oportunitats de negoci.  Actualment, 2.300 empreses i agents de l’entorn formen part de 30 clústers a Catalunya, tot representant el 30% del PIB de l’economia (74.000 milions d’euros de facturació agregada). Les organitzacions associades als clústers generen més de 300.000 llocs de treball. Segons dades fetes públiques per ACCIÓ, el 76% de les empreses membre de clústers asseguren que formar part d’aquestes organitzacions les fa més competitives, mentre que el 91% inverteix en R+D i innovació.

Més informació sobre els clústers a:https://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/clusters/ i https://www.clusters.cat