El Clúster de la Biomassa de Catalunya celebra l'Assemblea General Extraordinària

El dimecres 30 d’octubre, va tenir lloc al Recinte Mundet de Barcelona, l’Assemblea General Extraordinària del Clúster de la Biomassa de Catalunya. L’acte va ser inaugurat pel Diputat Delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarin Canales.

A continuació, el Gerent del Clúster, Marc Cortina, va presentar els nous membres de la Junta Directiva, i acte seguit, les noves empreses associades: Germans Canyet i Xirgu, Beralmar, Natefi, Comercial Vallesana, FBS, Vanmader, WiseUp i Idària. Les noves empreses es van donar a conèixer als demés associats, explicant quines són les seves aportacions al clúster i quines expectatives tenen.

Posteriorment, es va donar pas a una taula rodona molt interessant sobre com impulsar la col·laboració públic-privada en projectes de xarxes de calor i fred a partir de biomassa. Durant aquesta part de la jornada, vam comptar amb les ponències de Josep Verdaguer, Marc Vives i Jordi Serra.

Va obrir la taula rodona, Josep Verdaguer, tècnic del àrea de territori i sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, parlant del gran potencial que té la biomassa per convertir-se en un dels substituts més òptims dels combustibles fòssils per obtenir energia tèrmica. A més a més, va mostrar a l’audiència projectes que ja utilitzen estella forestal com a font d’energia a Catalunya, i que ja estan en funcionament. Explicava que, en tots els casos, s’han obtingut molts beneficis socials, econòmics i mediambientals; com ara la creació de llocs de treball, un gran estalvi econòmic a les Administracions Públiques, una eficaç gestió forestal que redueix el risc d’incendis i una notable reducció en les emissions de CO2 a la atmosfera, entre d’altres.

Seguidament, Marc Vives, tècnic de Granollers Mercat, va exposar el mètode d’avaluació de xarxes de calor en polígons industrials mitjançant l’eina Thermos i, tot seguit, el cas del projecte EcoCongost. El ponent destacava la gran ocupació del P.I. de Granollers i l’excessiu ús que es fa del gas natural com a font d’energia tèrmica industrial, així com el desconeixement per part de les empreses de quin és el percentatge concret d’energia tèrmica que consumeixen durant el procés industrial. Marc Vives ha vist en aquest polígon un gran potencial per la instal·lació d’una xarxa de calor alimentada amb biomassa, la qual podria, fins i tot, convertir-se en una estratègia de màrqueting.

Finalment, Jordi Serra, enginyer de l’empresa ENGIE, va posar el punt i final a la taula explicant l’èxit del projecte de xarxa de calor residencial a La Xantrea, Pamplona. El ponent comentava que amb aquest projecte es pretén demostrar que és possible reduir les emissions de CO2 notablement de cara al 2030, si repliquem aquest model de xarxa de calor residencial en altres nuclis urbans.

La jornada va acabar amb una ronda de preguntes per part dels assistents, que va portar a debat temes d’actualitat i propostes concretes. INCASÒL, per exemple, va explicar que les àrees urbanes de nova construcció o amb plans de remodelació integral, serien zones especialment interessants per la instal·lació de xarxes de calor de biomassa, ja que s’optimitzaríen al màxim els recursos.