El sector de la biomassa com a vector d´inserció laboral de persones amb trastorns mentals

Sant Boi de Llobregat ha acollit la jornada “Biomassa com a eina d’inserció laboral” que ha servit per valorar el projecte interclúster amb el Clúster de Salut Mental de Catalunya per a la inserció social de persones amb trastorns mentals en projectes de biomassa i gestió forestal.

El projecte s’ha dut a terme al municipi de Sant Boi de Llobregat durant els anys 2017 i 2018 amb l’objectiu d’analitzar el potencial d’inserció laboral en la gestió agroforestal de cultius energètics per a l’autoconsum de biomassa al municipi de Sant Boi de Llobregat.

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, associat als dos clústers i referent en matèria de salut mental i sostenibilitat ha posat en valor l’experiència realitzada al municipi i com pot servir de precedent per a futurs projectes d’inserció laboral de persones amb trastorns mentals de la mà del sector de la biomassa.

Marc Cortina, gerent del Clúster de la Biomassa de Catalunya ha valorat molt satisfactòriament el projecte que ha estat una experiència pilot que pot ajudar a les empreses del sector d’inserció social en l’àmbit forestal a disposar d’un nou col·lectiu de persones en els seus projectes.

 

La valoració des del Clúster de Salut Mental de Catalunya també ha estat positiva. Marta Sánchez, clúster manager defineix el projecte com una primera fita per desenvolupar una línia de col·laboració amb el sector de la biomassa, per tal que es pugui obrir una nova via d’inserció pel col·lectiu de persones amb trastorns mentals. Es tracta d’un projecte que pot oferir una oportunitat laboral a aquestes persones i pot evitar o prevenir l’aparició de trastorns mentals, així com superar els estigmes presents en el mateix sector professional que treballa en la inserció. Per altra banda, també s’ha destacat l’estalvi econòmic que pot suposar en termes de protecció social i el retorn positiu que pot representar pels centres especials d’ocupació.

A la taula rodona que s’ha organitzat per valorar el projecte hi ha participat Joachim Englert de Socialforest i Marina Arnau de Formació i Treball, empreses associades al Clúster de la Biomassa de Catalunya. Ambdós han destacat l’oportunitat que representa la nova llei de contractació pública com a via per a que els ajuntaments puguin contractar serveis amb criteris socials i ambientals, i que per tant pot afavorir a que les entitats que treballen en l’àmbit d’inserció social.

Podeu consultar el vídeo-presentació de la jornada al següent enllaç.